Θέρμη: Νέος βιολογικός καθαρισμός σε 9 οικισμούς

Λογότυπο της δράσης: Εξοικονόμηση κατ΄οίκον
Ανανεωμένο “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”
24/07/2014
Εικόνα από αναδασμό. Αεροφωτογραφία
Μελέτη Β’ αναδασμού αγροκτήματος Βασιλικών
28/07/2015
Φωτογραφία πόλης τη νύχτα

Δημοπρατείται στο επόμενο δεκαήμερο ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής στη Θέρμη, ο βιολογικός καθαρισμός στον κάμπο της περιοχής, ο οποίος με συλλεκτήριους αγωγούς θα παραλαμβάνει και θα επεξεργάζεται τα λύματα εννέα οικισμών.

Το έργο είναι πολύ σημαντικό, διότι αφενός θα αποφορτίσει τον παλιό βιολογικό καθαρισμό της Θέρμης, αφετέρου θα συμβάλει στην εξυγίανση της λεκάνης του Ανθεμούντα που εκτός από τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχει και μεγάλο υδατικό έλλειμμα.

Όπως είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, «τα λύματα οικισμών όπως οι Ταγαράδες, το Ρύσιο, η Φιλοθέη και η Ραιδεστός θα διαθέτουν τα λύματά τους στον καινούργιο βιολογικό κι ο παλιός θα εξυπηρετεί τα όποια βοθρολύματα της περιοχής. Θα δημοπρατήσουμε το έργο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Ο προϋπολογισμός είναι στα 9 εκατομμύρια ευρώ, κονδύλια από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ‘Περιβάλλον’».

Η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στο αγρόκτημα της Θέρμης σχεδιάστηκε ώστε να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου της λεκάνης του Ανθεμούντα, που απαλλάσσεται από ένα σημαντικό ρυπαντικό φορτίο, σε βάθος 40ετίας. Μάλιστα, η πρόβλεψη είναι τα επεξεργασμένα λύματα να χρησιμοποιούνται για άρδευση, ώστε να μειωθεί και το υδατικό έλλειμμα της λεκάνης.

Το εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων και ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός θα εξυπηρετεί και τα Βασιλικά και την Αγία Παρασκευή και τη Σουρωτή.

Με τα έργα αυτά προχωράει και το σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων του Ανθεμούντα, αλλά και η κάλυψη όλων των οικισμών Θέρμης και Μίκρας με δίκτυα αποχέτευσης και επαναχρησιμοποίησης των λυμάτων για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έργα που έχουν δρομολογηθεί για τα αποχετευτικά δίκτυα στην περιοχή καλύπτουν και τους οικισμούς Λακκιάς, Περιστεράς, Λιβαδίου, Αγίου Αντωνίου, Μονοπήγαδου, Κάτω Σχολαρίου, αλλά και του Τριλόφου, της Καρδίας και του Πλαγιαρίου, που είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε ολοκληρώνονται σταδιακά.

Πηγή: voria.gr